Afvallen met shakes – wat zijn de beste opties?

1. Inleiding

Laten we eerlijk zijn: afvallen is niet gemakkelijk. Voor velen hebben stapsgewijze pogingen om af te vallen geleid tot slechts minimale of helemaal geen resultaten. Dat is frustrerend voor diegenen die een groot verlangen hebben slank te zijn.

Dit is waar shakes in beeld komen als een uitstekend middel om gemakkelijk en snel gewicht te verliezen: maaltijdvervangende shakes, proteïneshakes, smoothies, nog allerlei soorten, en vaak een combinatie.

In combinatie met een gedisciplineerde leefstijl van lichaamsbeweging en dieet kunnen shakes een effectief hulpmiddel zijn om gewicht te verliezen.

2. Shakes voor gewichtsverlies

Dit zijn shakes die speciaal zijn ontwikkeld om af te vallen. Ze worden ook maaltijdvervangende shakes genoemd omdat ze vettige en gesuikerde maaltijden  vervangen. Deze shakes dienen als vloeibare maaltijden en vormen een integraal onderdeel van holistische afslankprogramma’s. Ze zijn zorgvuldig calorie-gecontroleerd voor zowel maaltijden als snacks.

Het voordeel hiervan is dat de calorie-inname precies is. Er komt geen gissen aan te pas! Gewapend met exacte informatie kan u een trainingsschema plannen dat is afgestemd op de hoeveelheid calorieën die u verbruikt, met de bedoeling om vat te krijgen op het eigen gewicht en uw afvalproces.

Zo’n methodische aanpak van gewichtsverlies werkt meestal goed. Dat is de reden dat gewichtsverliesshakes of maaltijdvervangende shakes zeer gewild zijn om het einddoel -die extra kilo’s kwijt raken- te bereiken.

3. Proteïneshakes

Voor studenten op sportscholen en gewichtsheffers in de powertraining zijn proteïneshakes dagelijkse kost.

Hoewel gewichtsverlies soms centraal staat bij de inname van proteïneshakes, is hun doel meestal net gewichtstoename en het opbouwen van spiermassa. Dit maakt samen met powertraining onderdeel uit van bodybuilding .

Zowel voor mensen die willen afslanken als voor bodybuilders is het handig om de verschillende soorten proteïnesupplementen en de verschillende soorten shakes die ervan gemaakt worden te begrijpen en te waarderen. Voorbeelden van proteïnesupplementen zijn onder meer rijsteiwit, soja-eiwit, wei-eiwit, hennep-eiwit en caseïne-eiwit. In de meeste gevallen zijn shakes gemaakt van één bepaald type eiwit, zoals bijvoorbeeld één van de hierboven genoemde. In andere gevallen worden shakes gemaakt met meerdere soorten eiwitten door elkaar, waardoor een krachtigere variant ontstaat.

Wei-eiwit wordt het snelst door het lichaam opgenomen, vooral in vergelijking met caseïne-eiwit. Het vult ook goed en geeft snel een verzadigd gevoel. Dit leidt tot minder hongergevoelens en een verminderde kans dat je daarnaast nog ander voedsel en dus extra calorieën gaat verbruiken.

4. Allergieën

Het echter niet voldoende om alleen rekening te houden met het type eiwit dat wordt geconsumeerd in afslankshakes. Je moet ook rekening houden met mogelijke allergieën voor verschillende eiwitten of voor andere bestanddelen van dergelijke shakes. Wie bijvoorbeeld allergisch is voor zuivel, zal geen caseïne-eiwit kunnen consumeren. Mensen die allergisch zijn soja zullen dan weer geen soja-eiwit kunnen eten.

Hou rekening met allergieën die je mogelijk hebt voordat je begint aan een afslankkuur met shakes.

5. Individuele verschillen

Geen twee van ons zijn precies hetzelfde. Zelfs als we kijken naar ééneiige tweelingen, zijn er verschillen tussen hen. Je dient er rekening mee houden dat iedereen uniek is: of het nu gaat om onze lichaamsstructuur, ons immuunsysteem of onze algehele lichaamschemie, ze verschillen van die van anderen.

Een “one size fits all” benadering zal dus niet werken als je gewichtsverlies met shakes nastreeft. Om een paar voorbeelden te noemen: een bepaald type shake kan misschien wonderen doen voor het gewichtsverlies van een vriend, maar daarom niet voor jou. Op dezelfde manier kan een specifieke hoeveelheid shake geschikt zijn voor jou, maar niet voor je buurman die ook gewicht wil verliezen.

Het komt erop neer dat je, als je gewichtsverlies met shakes overweegt, je rekening moet houden met individuele constitutie.

6. Holistische aanpak voor optimale resultaten

U zal merken dat een holistische benadering uiteindelijk tot de beste resultaten leidt. Het simpelweg innemen van shakes, en daarnaast niet meer bewegen dan voorheen, zal onvoldoende blijken te zijn om gewicht te verliezen. Als u in de plaats daarvan aan extra lichaamsbeweging doet maar voor de rest alles eet, zal dat eveneens onvoldoende zijn. Als u daarentegen onvermoeibaar ijvert op alle fronten tegelijk, dan zal u zeker gewichtsverlies bereiken.

Om deze reden wordt het ten zeerste aanbevolen om alle middelen die u krijgt tot het bereiken van gewichtsverlies met beide handen aan te pakken en in te zetten.

Interessant feit: Sommige mensen willen eenvoudige resultaten en proberen Ozempic te gebruiken, maar dit medicijn is bedoeld voor de behandeling van diabetes, niet voor gewichtsverlies. 

7. Conclusie

Shakes zijn zonder twijfel een geweldige hulp bij gewichtsverlies. Als u hun gebruik ondersteunt door voorafgaand onderzoek en planning, als u ze op de juiste manier inneemt, en als u rekening houdt met uw specifieke constitutie en u hen combineert met lichaamsbeweging, kunnen shakes het ultieme wondermiddel zijn om af te vallen.

Anderzijds bestaat de kans dat shakes voor u niet volstaan om gewicht te verliezen. In dat geval kunnen medicamenteuze alternatieven zoals Wegovy en Saxenda, worden overwogen om gewichtsverlies te bereiken.